Kako prepoznati žgaravicu?

Česti simptomi

Osjećaj pečenja ili žarenja u gornjem dijelu trbuha ili prsima koji se uzdiže do grla.

Kada dođe do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, možete osjetiti često bolan osjećaj pečenja ili žarenja iza prsne kosti.

Osjećaj pečenja u grlu

Vraćanje kiseline iz želuca u jednjak može uzrokovati oštru bol te osjećaj pečenja u grlu. To se događa jer kiselina oštećuje jednjak. Često se mogu javiti kašalj ili promuklost.

Kiseli osjećaj u ustima

Povrat kiseline iz želuca u jednjak može uzrokovati vrlo neugodne simptome kao što je kiseli okus u ustima (regurgitacija kiseline). Taj osjećaj je češći u ležećem položaju ili prilikom saginjanja.

Otežano gutanje

Ako patite od žgaravice, ponekad možete imati problema kod gutanja hrane. Ukoliko imate ovaj simptom preporučljivo je obratiti se liječniku.

Bol u želucu / mučnina

Čest simptom žgaravice je bol u gornjem dijelu želuca. Ponekad je teško odrediti točnu lokaciju boli, koja može sezati i do donjeg dijela leđa. Uz bol, ponekad se može javiti i mučnina. Ukoliko imate ovaj simptom preporučljivo je obratiti se liječniku.

Žgaravica se često javlja kao osjećaj pečenja ili žarenja u prsima, koji se može širiti do ždrijela, a čest osjećaj je i kiseli okus u ustima.

Nekim ljudima žgaravica predstavlja laganu nelagodu, dok je drugima vrlo neugodan i bolan problem. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, a mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana.

Žgaravica se često pogoršava nakon jela kada želudac proizvodi najviše kiseline, ali se može javiti u bilo koje doba dana ili Vas probuditi i tijekom noći.